Merak Uyandıran 4 Gerilim Dizisi

Merak Uyandıran 4 Gerilim Dizisi

THE SİNNER (Gerilim-Dram)

Cora Bender, eşi ve çocuğu ile gittiği göl kenarında sevgilisiyle ve arkadaşlarıyla eğlenen genç bir adama aniden saldırır ve onu yedi kez bıçaklayarak öldürür. Cinayet herkesin önünde gerçekleştiği için Cora’nın cinayet suçundan tutuklanması ve suçunu itiraf etmesinden başka alternatifi yoktur ki duruşma sırasında işlediği suçu da itiraf eder. Yerel polise göre ortada araştırılacak bir durum yoktur ancak Dedektif Harry, bir kadının hiç tanımadığı bir erkeği hiçbir sebep yokken öldürmesini mantıklı bulmaz ve olayı incelemeye başlar.

Tess Gerritsen’ın romanından uyarlama olan mini dizimiz 8 bölümden oluşuyor. Gerilimi, dramı yüksek düzeyde hissettiren bir dizi izliyorsunuz. Kurgusundaki cevaplanmamış birkaç küçük soru ve yine bölümlerde gereksiz verilmiş ayrıntı sahneler dışında diziyi çok beğendiğimi söylemeliyim. Dizinin mini bir dizi olup gereksiz uzamaların önüne geçildiği için ve psikolojik sorunlar iç içe işlendiği için sürükleyici olduğunu söyleyebilirim. Dizinin 2. sezonu yayınlandı ve 3. Sezon onayı aldı. Her sezon farklı bir mini dizi tadında devam ediyor, oyuncular ve olaylar sezonla birlikte değişiyor. Dizinin 2.sezonunu ilk sezona göre sönük buluyorum ama yine de kendisini izlettiren bir kurgu. 3. Sezonda ise Matt Bomer’ın yer alacağı duyuruldu.

TRUE DEDECTİVE (Suç-Drama)

2012′de, Louisiana Eyalet Polisi Dedektifleri Rust Cohle ve Martin Hart, 1995 yılında çalıştıkları bir cinayet vakası ile yeniden karşılaşır. Farklı sorgulamalar ile günümüzde dosya yeniden açılırken, iki eski dedektif, sorgulamalarının, iyileşmeyen yaraların yeniden açılmasının ve 1995 yılında tuhaf bir ritüele dayanan cinayetin çözümüne dair soruların hikayesini anlatır. Zaman akışı, her ikisi de arkada bıraktıklarına inandığı bir dünyaya geri çekilirken örülür ve birbirine yaklaşır. Birbirleri ve katilleri hakkında bir şeyler öğrendikçe, karanlığın adaletin her iki yanında yaşadığı açığa çıkar.

Yarattığı atmosfer, oyunculuklar ve prodüksiyon kalitesine hayran olduğum bir dizi. İntrosundan içerisinde geçen diyalog ve müziklerine kadar her şeyiyle başarılı buldum. Tek olumsuz yanı biraz ağır ilerlediği için insanların kurgudan kopma ihtimalleri artıyor.  Bu dizi The Sinner’a göre biraz daha ağır ilerliyor olsa da ikisi de antoloji formatında ilerleyen diziler. Yani demek oluyor ki aynı temada her sezon farklı hikayeler işleniyor. 2. Sezon ve devamında çıkan sezonları henüz izlemedim. Bilseydim önce diğer sezonları izler sonra 1. Sezonu izlerdim çünkü hiçbir sezonun ilk sezondaki etkiyi yaratabileceğini sanmıyorum.

MİNDHUNTER (Gerilim-Psikoloji-Suç)

1970’lerin sonlarında, iki FBI ajanının suçları önlemek ve suçlu psikolojisini anlamak için seri katillerle yaptıkları görüşmeleri ve çalışmalarının sonuçlarını anlatan bir dizi. Polisiye olmasına rağmen neredeyse hiç silah sesi duymazsınız. Yarattığı atmosfer bakımından True Dedective ile birbirine yakın buluyorum. Güzel diyaloglara yer verilen, sosyoloji ve psikoloji barındıran, seri katil tahlilleri bulunduran film tadında bir dizi. İlk seri katil kavramının ortaya çıkışıyla birlikte gerçekte de yaşamış olan seri katillerin işlemiş oldukları cinayetleri, bunların arkasındaki nedenleri açıklarken geçmişte gerçekleştirilen görüşmelerden yararlanıldığını tahmin ediyorum. Seri katil konusunda ilgi ve merakınız varsa yine seri katil belgeseli olan gerçek kayıtlarına da yer verildiği Ted Bundy belgeselini izlemenizi tavsiye ederim.


THE FALL (Gerilim-Psikoloji-Suç)

Psikolojik gerilim türündeki dizide, iki avcının hayatı işleniyor. Biri kurbanlarını belli kriterlerle seçen ve onları gizlice takip eden bir seri katil, diğeri ise MET’de çalışan yetenekli bir dedektif amiri. Yine seri katil içeren yapımlardan hoşlanıyorsanız seveceğinizi düşündüğüm bir dizi. Bu dizinin diğer seri katil dizilerinden ayrılan bir tarafı var, seri katilin günlük hayatına da konuk oluyoruz. Bu katilin bir karısı iki tatlı çocuğu var ve gündüzleri sosyal danışmanlık veriyor. 3 sezona yayılmış olan dizi adeta bir kompozisyon formunda ilerliyor. İlk sezon giriş niteliğindeyken, 2.sezon olayların geliştiği bir sezon olmuş. Finali aceleye getirilmiş gibi hissetsem de yine 3.sezon sonuç niteliğini taşıdığını düşündüğüm bir sezondu. Yine psikolojik tahliller üretmeye elverişli bir dizi.


Yorumlar