Zıt Kutuplar Mı? Benzer Kutuplar Mı?


Zıt Kutuplar Mı?  Benzer Kutuplar Mı?

Bir mite göre Narkissos çok yakışıklı bir delikanlıydı. Herkes ona aşık oluyordu ama o kimseyi bir türlü arzulayamıyordu. Su içmek üzere su birikintisine eğildiğinde suda kendisini gördü ve Nemesis tarafından kendine aşık olmakla cezalandırıldı.

Pek çoğumuz Narkissos gibi kendi yaşamımıza yani bizimle benzer özelliklere sahip insanlara aşık oluruz.

Benzerlikler neden çekimi arttırır? Benzerlikler genellikle doyurucuyken, farklılıklar tatsızdır. Kişiler ne kadar birbirine benziyorsa, beraberken kendilerini o kadar uyumlu ve rahat hissederler. Fiziksel olarak birbirine benzeyen çiftlerin, çekicilik düzeyleri de birbirine yakın olduğundan, daha dengeli bir ilişki yaşayabilirler. Diğer bir fiziksel unsur ise çiftlerin zaman içinde giderek birbirlerine benziyor olmaları.
Tutumlar ne kadar yakınsa, çiftler arasındaki çekim de, ilişkiden alınan haz da o kadar fazla olur. Yaptıklarımızı onaylayacak birilerinin her zaman yanımızda olması kendimizi güvende hissetmemizi sağlar. Eğer kendimizi seviyorsak, bize benzeyen birini sevmekten daha doğal bir şey olamaz. Bize benzeyen kişilere aşinalık duyarız. Bilindiği gibi aşina olan, yabancı olandan daha hoş ve rahatlatıcıdır. Başkalarında, kendimizde görüp beğendiğimiz özellikleri severiz.
İlginç bir şekilde bu benzerliğin çekimi arttırıyor olması durumu genlerimizdeki benzerliklerde de geçerli. Evrim psikologlarınca, çiftlerdeki genetik benzerlik arttıkça doğurganlığın arttığı, düşük riskinin azaldığı ve doğan çocuğun daha sağlıklı olduğu saptanmıştır.

Zıt kutuplar birbirini çeker. Bu ilişkilerde farklılık, ilişkiyi renklendiren olumlu bir öğe olarak görülüyor. Tamamen mantığıyla hareket eden kadınların duygusal erkeklere, sakin kadınların da saldırgan erkeklere çekim duyması gibi birbirini dengeleyecek şekilde çekimler de mevcut. Farklılıkların benzerliklerden daha fazla heyecan verdiği araştırmalarla kanıtlanmış. Bize benzeyen birisinin olumlu görüşündense bizden farklı düşünen birisinin olumlu görüşünden daha çok etkileniriz. Çünkü bizi görüşlerimizden dolayı değil, olduğumuz gibi sevdiğini varsayarız.
Zehava Solomon yaptığı bir araştırmada, kendilerini olduğu gibi kabul eden kişilerin genellikle kendilerine benzer olarak algıladıkları eşler seçtiklerini, kendilerini kabul edemeyenlerinse zıtları olarak algıladıkları eşler seçtiklerini keşfetmiştir.

Geçmişi, dış görünüşü, zeka seviyesi, tutumları ve ilgi alanları bakımından size benzeyen biriyle ölüm sizi ayırana dek birlikte olma ihtimaliniz çok daha yüksek. Bu ideal eşi büyük olasılıkla size en yakın ve tanıdık ortamlarda bulacak olmanız da cabası. Tüm önemli özellikler bakımından size benzeyen kişilerin arasından, kişiliği sizinkini heyecan verici ve tatmin edici bir biçimde tamamlayan birisini seçin. Eğer zıttınız olan birisiyle birlikteyseniz de birbirinizi eşit oranda bazı noktalarda yontmaya izin vermelisiniz. Böylece gittikçe birbirinize benzeyeceksiniz.

Bu yazıma kaynaklık eden Ayala Malach Pines - Aşık Olmak kitabının tamamını da okumanızı tavsiye ederim.
https://www.bkmkitap.com/asik-olmak


Yorumlar