Neden Kitap Okumalıyız?


Neden Kitap Okumalıyız?

1 - Hayal gücümüzü geliştirir: Hayal gücümüz zihnimizin tasarım yapma becerisidir. Bir şey ancak hayalde var olursa gerçeğe dönüşebilir ve hayal kurabildiğimiz ölçüde hayatımıza şekil verebiliriz. Kitaplar ise başlı başına hayal gücümüzü geliştirmek üzerine kurulu bir düzenektir. Biz yatağımızda uzanmış kelimeleri, paragrafları, sayfaları okurken aynı zamanda beynimiz bunları dönüştürür ve  biz dünyanın en güzel sahilinde, hafif serin bir rüzgarın denizin mayhoş kokusunu burnumuza getirişini hissedebiliriz.

2 - Merakı tetikler: Kitap okudukça ne kadar az şey bildiğimizle yüzleşir ve hep daha fazlasını öğrenmek için merak duyarız. Öğrendiğimiz şeyler arttıça merak edeceğimiz şeylerde artıyor demektir ve kendimizi sınırsız öğrenme arzusu içerisinde buluruz.


3 - Deneyim katar: Çocukken sobaya yaklaştığımızda annelerimiz ne kadar cıs o dese de biz yine de dokunur elimizi yakardık ancak bir daha sobaya da yaklaşmazdık. Kitaplar bizi cıs diyerek (ama yakmayarak) birçok konuda uyarıyor adeta. Birçok şeyi yerimizden kıpırdamadan deneyimleme imkanı sunuyor. Hiç evlenmemiş olabilirsiniz ama bir kitapta evlilik problemleriyle boğuşan bir çifti okumuş olduğunuz için evlilik konusunda bir fikir edinmiş oldunuz. Ya da yurtdışına çıkmamış biriyseniz ve gitme hayali kurduğunuz bir ülkede geçen bir kitap okumak oraya gitmek adına atacağınız ilk adım olabilir. Sonuçta o ülkede yaşayan birilerini tanıyor sayılırsınız.

4 - Empati yeteneğimiz gelişir: Hayatımızda empati yapmamızın önüne geçen engellerden birisi karşımızdakini anlamaya çalışırken kendimizden ödün verdiğimizi hissetmemiz. İkincisi vermeden almaya çalışmak gibi kötü bir anlayışa sahip olmamız. Üçüncüsü ise gerçekten de anlamaya çalıştığımız halde bunda başarısız olmamız. Bu üç engelin de çözümünü kitaplarda bulabiliriz. Kitap okurken insanların nasıl hissettiklerine dair daha çok bilgiye sahip oluruz. Karakterlerin iç dünyasına dair edindiğimiz bu bilgilerden ders çıkararak kendi hayatımızda da kullanabiliriz. Üstelik o karakterleri kişisel olarak tanımadığımız için yapacağımız empatiyi kişisel almayız ve ödün verdiğimizi düşünmeyiz.

5 - Varsayımları gerçekleştirme şansı verir: Karşı cins olarak dünyaya gelmiş olsaydım nasıl olurdu? Görünmez olsaydım ne yapardım? Hayalimdeki mesleğe sahip olsaydım daha mı mutlu olurdum? Bir hayvan olsaydım hangisi olurdum? Gibi sorulara kitaplarda yanıt bulabiliriz. Kendimizin gerçekleştiremediği veya gerçekleştirmekte hala tereddüt ettiği varsayımları kitaplarda sınayabiliriz. Üstelik bu sınama işlemi pişmanlık ve hata ile sonuçlanmama garantisiyle birlikte geliyor.

6 - Farklı bakış açıları kazandırır: Onaylanma ve sosyal paylaşım ihtiyacımızdan dolayı çevremizdeki insanlar da bizimle benzer görüşü paylaşırlar. Farklı bakış açıları ile çatışma halinde olduğumuzdan genelde sağlıklı ilişkiler de kuramayız. Ama kitaplarda olaya farklı bir taraftan bakan karakterler bulunur ve bunu size dayatmaya çalışmadan anlatır. Onun derdi ikna olup olmadığınız değildir bu nedenle sizde kendi düşüncenizi savunmaya çalışmaz ve yeni bakış açılarına açık olursunuz.

7 - Kendimizi yaratma sürecinde kılavuzluk eder: Edindiğimiz deneyimlerden, sınadığımız varsayımlardan, öğrendiğimiz bilgilerden ve karşılaştığımız farklı bakış açılarından sonra elimizde kendimize dair çıktılar bulunur. Neyi sevip sevmediğimiz, hayallerimiz, gelecek planlarımız, bakış açılarımız ve belki de hayatta bulunma amacımız yeniden şekillenir. Önce ne olduğumuzla yüzleşir sonra ne olmak istediğimiz hakkında söz sahibi oluruz.

Yorumlar