Erkekler ‘Anne’ye , Kızlar ‘Baba’ya Aşık Olur


Erkekler ‘Anne’ye , Kızlar ‘Baba’ya Aşık Olur

Sigmund Freud, yetişkinlerin aşk ilişkilerinin bilinçdışı kökenleriyle ilgili ilk psikanalitik kuramı oluşturmuştur. En sadeleştirilmiş haliyle; erkek, ona annesini anımsatan bir kadına, kadın da ona babasını anımsatan bir erkeğe aşık olur. Bu romantik seçimlerin nedenleri ‘bilinçdışı’dır. Yani birey bu seçimin farkında değildir.

Freud’a göre erken çocukluk döneminde kazanılan kişilik kodları bireyin yetişkinlikteki düşünce ve davranışlarını oluşturur. Aşık olmak ise, ilk aşk nesnesiyle bir araya gelmeyi temsil eder.

Çocukların ilk karşılaştıkları karşı cins figürleri anneleri ve babalarıdır. Kızlar için baba ilk karşı cinstir ve keşif onunla başlar. Erkek için de annedir. 3-6 yaş arası Fallik Dönem olarak geçer, psikoseksüel gelişimin en önemli bölümü bu zamanda oluşur. Oğlan çocuğu annesini kıskanır (Oedipus kompleksi), kız çocuğu da babasını kıskanır (Electra kompleksi). Çocuklar bu dönemde cinsel kimliklerini ve diğer cinsten ayrı taraflarını keşfederler ve tanıdıkları ilk karşı cinsi hemcinsinden kıskanırlar. Kız çocuklarının aşk nesneleri babaları olurken, erkek çocuklarının aşk nesneleri anneleri olur.

Ergenlik döneminde ise aile içindeki aşk nesnelerine, güçlü duygusal enerjilerle beslenen yenilenmiş bir ‘libidinal kateks’ yani libidinal enerji yöneltilir. Bunlar artık ensest tabusunu doğurduğundan, bilinçdışında kalmak zorundadır. Bu yaştan itibaren ergenin görevi, ebeveyninden ayrışarak ayrı ve bağımsız bir birey haline gelmektir.

Erkek çocuk için bu, anneye yönelik libidinal enerjiyi, aşk nesnesi haline gelecek aile dışından bir kadına; kız çocuk içinse babaya yönelik libidinal enerjiyi, aşk nesnesi haline gelecek, aile dışından bir erkeğe yönlendirmek demektir. Bir aşk nesnesi bulmak, aslında onu yeniden bulmaktır. Ebeveyne yönelik çocuksu arzunun yerine cinsel eşe yönelik arzu konur.

Yetişkinliğe eriştikten sonra bile oğlanın anneye, kızınsa babaya olan sevgisi, tek başına olmamakla birlikte, kime aşık olacaklarını ve kiminle evleneceklerini en çok etkileyen şeydir.

Sizler de aşık olduğunuz kişilere neden çekildiğinizi bir türlü anlamlandıramıyorsanız, ilişkilerinizde hep benzer sorunlarla karşılaşıyorsanız hatta hep benzer tiplerden hoşlanıyorsanız, görünüş veya davranış bakımından ebeveynlerinize benzeyen kişilerle birliktelik kuruyor olabilirsiniz. Bu seçim bilinçaltı tarafından gerçekleştiği için siz bu seçimin farkında değilsiniz. İlişkilerinizdeki anlam karmaşasını çözebilmek ve aşık olduğunuz kişileri neye göre seçtiğinizi anlayabilmek adına aşk nesnelerimizle kurduğumuz ilişkiyi açıklayan bu kuramdan yararlanabilirsiniz. Böylece aşık olacağınız kişiyi seçemeseniz de neden aşık olduğunuz sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Bu yazıma kaynaklık eden Ayala Malach Pines - Aşık Olmak kitabının tamamını da okumanızı tavsiye ederim.
https://www.bkmkitap.com/asik-olmak

Yorumlar